Egy egyszerű és nagyon finom almás pitét készítettem. A tésztája omlós és nagyon ízletes, az almát pedig ízlésünk szerint fűszerezhetjük és édesíthetjük. A pite tésztáját előre is elkészíthetjük, majd folpackba csomagolva akár egy napot is a hűtőben pihentethetjük a végső felhasználásig.
Rusztikus almás pite
Hozzávalók (egy darab kb.28-30cm-es pitéhez):
A tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
csipet só
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 ek. natúr joghurt
1 tojás
1/2 citrom reszelt héja
A tésztára:
2-3 ek. zsemlemorzsa
3 ek. darált dió
1/2 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
4 nagyobb alma
1 kk. fahéj
4-5 ek. cukor (ízlés szerint)
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg durvára vágott dió (elhagyható)
A tészta kenéséhez:
1 tojás
A szóráshoz:
1 ek. barna cukor
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük. Belekockázzuk a hideg vajat és alaposan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a joghurtot és a villával enyhén felvert tojást majd egyneművé gyúrjuk. A tésztacipót folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megpucoljuk, és tetszés szerint feldaraboljuk/felszeleteljük. Egy kisebb lábosba tesszük és a cukorral, a vaníliás cukorral valamint a fahéjjal együtt pár perc alatt kicsit megpároljuk. A tűzről lehúzva hűlni hagyjuk, ha kihűlt az almalevet szűrjük le róla.
A darált diót összekeverjük a zsemlemorzsával és a reszelt citromhéjjal.
A tésztát kivesszük a hűtőből és egy sütőpapíron 4-mm vastag kör alakú lappá kinyújtjuk. A közepét megszórjuk a zsemlemorzsás keverékkel, a szélén körbe kb.4cm-t elhagyva. Majd ráhalmozzuk a szobahőmérsékletűre hűlt almát, amit megszórunk a durvára vágott dióval.
A széleit körben ráhajtogatjuk, lekenjük a tojással és megszórjuk egy kis barna cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.