Ezek a puszedlik kicsit rusztikusan néznek ki, nem lettek olyan kis pufók gömböcskék, de az ízük nagyon finom lett. Puha, édes és fűszeres.
Ami a legfontosabb, hogy laktózérzékenyek is elkészíthetik hiszen nem tartalmaz tejterméket.
Rusztikus puszedli
Hozzávalók (kb. 35 darabhoz):
35 dkg liszt
12 dkg méz
5 dkg barna cukor (sima kristálycukorral is helyettesíthető)
1 egész tojás
1 db tojás sárgája
2 evőkanál víz
3 ek. olaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalácsfűszer *
1 citrom reszelt héja (elhagyató)
1 csipet só
A mázhoz:
1 tojásfehérje
kb.12-15 dkg porcukor
pár csepp citromlé
*én a kávédarálóban darálom ízlés szerinti fűszereket beletéve. Fahéj, szegfűszeg, vanília, kardamom, ánizs..stb
Elkészítés:
A tojásokat kikeverjük a csipet sóval, a mézzel, a barna cukorral, az olajjal és a vízzel.
Hozzádolgozzuk a citromhéjat valamint a szódabikarbónával és mézes fűszerrel elkevert lisztet. A még puha masszát folpackba csomagoljuk és 1-2 órára vagy egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A masszából kb. két centis golyókat formázzunk, és egymástól viszonylag távol elhelyezzük őket a sütőpapíron.
Vizes kézzel kicsit lenyomkodjuk őket, hogy terüljenek el és kb. 5-8mm magasak legyenek.
Betesszük a sütőbe és kb. 10-12 percig sütjük. Ahogy az alja egy pici színt kap vegyük ki, hogy ne száradjanak ki a puszedlik és finom puhák maradjanak.
Amíg a puszedlik sülnek elkészítjük a mázat.
A tojásfehérjét a porcukorral vízgőz felett, egy csepp citromlét hozzáadva fehér habbá verjük.
A megsült még meleg puszedliket azonnal belemártjuk majd visszatesszük a sütőpapírra (vagy sütőrácsra) száradásig.
Ha a második adag sütése alatt a tálban lévő maradék máz besűrűsödne, pár csepp víz hozzáadásával újra fellazíthatjuk és használhatjuk tovább.
Mikor a fehér máz megszilárdult fémdobozba tesszük, ahol hetekig eláll.