Finom, karácsonyi ízvilágú almás kuglófot sütöttem. Az almától puha és garantáltan nem száraz, próbáljátok ki ti is. Fahéj és szegfűszeg helyett használhattok hozzá mézeskalács fűszerkeveréket is.
Karácsonyi almás kuglóf
Hozzávalók:
2 db nagy alma (vagy 3 db kisebb)
25 dkg margarin
1 cs. vaníliás cukor
1+1/2 bögre cukor
3 tojás
1/2 bögre darált dió
2,5 bögre liszt
1/2 cs. sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 tk. fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
1/2 bögre tej
A mázhoz:
1 tk. fahéj
15 dkg porcukor
1,5 ek. meleg tej
A díszítéshez:
dió
Elkészítés:
A diót a liszttel, a sütőporral, a szegfűszeggel és a fahéjjal elvegyítjük.
A puha margarint a vaníliás cukorral és a cukorral kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet is és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A lisztes keveréket apránként a masszába forgatjuk. Végül belekeverjük a megpucolt majd almareszelőn lereszelt almát is.
Az almás kuglófmasszát kivajazott kilisztezett formába simítjuk.
170 fokra előmelegített sütőben (légkeverés 160fok) kb.50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e, majd a sütőből kivéve 5 percig a formában hagyjuk pihenni. Tálra borítjuk és kevés porcukorral megszórjuk.
A fahéjas cukormáz hozzávalóit egy tálkában kikeverjük, és a kuglóf tetejére csurgatjuk. Ízlés szerint durvára vágott dióval díszítjük.