Ezt a finomságot még hétvégére készítettem. Nagyon finom volt a fűszeres húsgombóc az édes paradicsomszószban, olvadozó sajttal a tetején. A vajon pirított bagett nagyon jól illett hozzá. Próbáljátok ki ti is. Ha nincs időtök a gombócokat elősütni serpenyőben, nyersen is a szószba tehetitek de akkor a sütési időt 10 perccel emeljétek meg.
Fűszeres húsgombóc paradicsomszószban
Hozzávalók 4 főre:
60 kg darált hús (sertés vagy marha)
1 fej vöröshagyma
1 tk. só
bors
zöldfűszer ízlés szerint (kakukkfű, majoranna, oregano)
2 db tojás
1 gerezd fokhagyma
3 ek. zsemlemorzsa
A szószhoz:
1 ek étolaj
1 liter passata (passzírozott paradicsom)
2 gerezd fokhagyma
só, bors, cukor
A tetejére:
1 szép szál friss bazsalikom
20-25 dkg reszelt sajt
A tálaláshoz:
1 nagyobb bagett
2 ek. vaj (nem margarin!)
Elkészítés:
A húst egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát a tojásokat a fűszereket és a zsemlemorzsát. Alaposan összedolgozzuk. Kb. 2,5- 3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle és a hűtőbe tesszük míg elkészítjük a paradicsomszószt.
Egy mélyebb lábosban az olajon pár pillanat alatt megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát majd felöntjük a passataval. Ízesítjük cukorral és 2-3 db bazsalikom levéllel. 10 percig főzzük, félrehúzzuk, kóstoljuk meg és ha szükséges ízesítsünk utána.
Egy levehető nyelű, sütőbe rakható edényben 2 evőkanál olajon pirítsuk meg a hűtőből kivett golyókat, hogy egy kis pörzsanyagot kapjanak. Öntsük nyakon a paradicsomszósszal, szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal és sok-sok reszelt sajttal. Tegyük be a sütőbe és 180 fokon 20 perc alatt süssük készre.
A tálaláshoz vágjunk fel szeletekre egy szép nagy bagettet és egy serpenyőben kevés vajon pirítsuk ropogósa.
A sajtos-paradicsomos gombócokat a ropogós pirítóssal kínáljuk.
Megjegyzés:
Elsősütés nélkül is a szószba tehetjük a gombócokat, de akkor a sütési idő 20 perc helyett 30 legyen.