Az almás pitét szinte mindenki szereti. DE most a megszokott verzió helyett mini pite készült nálam, aminek az az egyik előnye, hogy könnyen szállítható, egyszerűen becsomagolható. Ízlés szerint más töltelékkel is elkészíthető.
Almás mini piték
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
csipet só
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 ek. natúr joghurt
1 tojás
1/2 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
4 nagyobb alma
1 kk. fahéj
4-5 ek. cukor (ízlés szerint)
1 cs. vaníliás cukor
1 kk. étkezési keményítő
A lekenéshez:
1 tojás
A szóráshoz: (elhagyható)
2 ek. cukor
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük. Belekockázzuk a hideg vajat és alaposan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a joghurtot és a villával enyhén felvert tojást majd egyneművé gyúrjuk. A tésztacipót folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megpucoljuk, és tetszés szerint feldaraboljuk/felszeleteljük. Egy kisebb lábosba tesszük és a cukorral, a vaníliás cukorral valamint a fahéjjal együtt pár perc alatt kicsit megpároljuk. Hozzákeverünk 1 kiskanál étkezési keményítőt, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk. Egy nagyobb, kerek kiszúróval párosával kiszaggatjuk. Minden második a közepét kicsi, kör vagy tetszés szerint csillag/szív kiszúróval kiszúrjuk (mint a linzernél).
A teli tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és mindegyik közepébe teszünk egy teáskanál tölteléket. A szélét körben lekenjük felvert tojással, majd betakarjuk a lyukas közepű tésztával. A szélét körben egy villa segítségével összenyomkodjuk/díszítjük.
Az így kapott mini piték tetejét lekenjük tojással és megszórjuk kevés cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.