Puha, sajtos-burgonyás pogácsa a tetején ropogósra sült sajttal. Nagyon finom, az egyik legideálisabb vendégváró, sós aprósütemény.
Sajtos-burgonyás pogácsa
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1 nagy tojás
12 dkg burgonya
12,5 dkg margarin
3 dkg zsír
1,5 dl tej
csipet cukor
2 tk. só
A tetejére:
1 tojás
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, majd sós vízben megfőzzük. Még melegen összetörjük.
Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet, a zsírt és a margarint egy tálba tesszük, és a kezünkkel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a sót, és a még meleg áttört burgonyát. A maradék tejet apránként hozzáadva kidolgozzuk a tésztát. (lehetséges, hogy nem lesz szükség az összes tejre a tészta összeállításához)
A tésztacipót egy kilisztezett tálba tesszük, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 2cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, majd nyújtjuk és szaggatjuk.
A pogácsákat, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól távolabb, mert még nőni fognak.
Letakarjuk egy konyharuhával és még 20 percig pihentetjük.
A megkelt pogácsákat lekenjük a felvert tojással, és alaposan megpakoljuk a reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük őket.
Az elkészítési idő, a kelesztési időt nem tartalmazza.