A hétvégi ebédhez egy könnyed kis sárgabarackos joghurtos pohárdesszertet készítettem. Piskótával váltakozva rétegeztem pohárba a joghurtos krémet és a sárgabarackos szószt. Természetesen babapiskótával is elkészíthető, de annak kicsit több pihenés kell a hűtőben, hogy kellőképpen megpuhuljon.
Sárgabarackos joghurtos pohárdesszert
Hozzávalók 6 főre:
A piskótához:
2 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1 cs. vaníliás cukor
1/2 cs. sütőpor
A barackos réteghez:
20 dkg sárgabarack
2-3 ek. cukor (ízlés szerint)
pár csepp citromlé
2-3 ek. víz
A joghurtos réteghez:
500 g natúr görög joghurt (vagy krémjoghurt)
1/2 citrom leve és reszelt héja
4 ek. porcukor
50 ml víz
5 g zselatin (Horváth Rozi)
150 ml tejszín
8-10 dkg porcukor (ízlés szerint)
50 ml víz
5 g zselatin
A díszítéshez:
tejszínhab
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és kikeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
A sárgabarackot megpucoljuk, és apró kockákra összevágjuk. Kiveszünk belőle egy keveset, majd a maradékot a cukorral, és ha szükséges egy kevés vízzel pürésítjük. (Botmixerrel vagy turmixgéppel) Hozzáadjuk a citromlevet és a darabosan hagyott barackot majd lassú tűzön összeforraljuk. Lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
A joghurtot kikeverjük a porcukorral a reszelt citromhéjjal és a citromlével. A zselatint feloldjuk a forró vízben, majd a joghurthoz adjuk és alaposan elkeverjük. A tejszínt felverjük, majd a habot a joghurtos krémbe forgatjuk.
Előveszünk 6 poharat, majd belerétegezzük a piskótát a joghurtos krémmel és a barackos öntettel, tetszés szerint váltakozva. (én most csak legalulra tettem piskótát)
A tetejét tejszínhabbal díszítjük, majd pár órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy kellőképpen lehűljön.