Adott volt egy tálka szeder amivel kezdenem kellett valamit. Találtam itthon egy csomag oreo kekszet, túrót és tejszínt, így adott volt, hogy ezek felhasználásával készítek valami sütés nélküli desszertet. Nem csak szép lett, hanem finom is.
Szedres-túrókrémes oreo kosárkák
Hozzávalók:
A kosárkákhoz:
2 csomag oreo (kb. 30 dkg)
10 dkg vaj
A túrós krémhez:
25 dkg túró
3 ek. tejföl
4-5 ek. porcukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 ek zselatin (Horváth Rozi)
1/2 dl víz
50 ml tejszín
A szedres öntethez:
10 dkg szeder
50 ml víz
1-2 ek. cukor (ízlés szerint)
1 tk. étkezési keményítő
A díszítéshez: (opcionális)
tejszínhab
csokoládé reszelék
szeder
Elkészítés:
Az oreo kekszet késes aprítóban (vagy kávédarálóban), több részletben morzsásra daráljuk. Puha vajjal elkeverjük, majd a masszát szilikonos kosárkaformákba (de lehet muffinforma is) egyengetjük és bele lapogatjuk. Ez eléggé maszatolós művelet. Betesszük a fagyasztóba kb. 20 percre, hogy hamarabb megdermedjen, addig elkészítjük a túrós krémet és a szedres öntetet.
A túrót a tejföllel és a porcukorral krémesre kikeverjük. Ízesítjük a citrom levével és reszelt héjával, majd hozzáadjuk a forró vízben feloldott zselatint. A tejszínt habbá verjük, majd a túrós krémhez keverjük, ezzel fellazítva azt.
A szedret a cukorral és a víz felével feltesszük melegedni. A szeder szemeket egy villa segítségével kicsit szétnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a maradék vízben elkevert étkezési keményítőt és besűrítjük a szedres szószt. Lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
A megdermedt kosárkákat óvatosan kivesszük a formából és egy tálcára helyezzük. Mindegyiket megtöltjük a túrós krémmel, majd a tetejére halmozunk a kihűlt szedres öntetből. A hűtőbe tesszük 1 órára, hogy a krém kellőképpen megdermedjen.
Tálalás előtt a tetejét tejszínhabbal, csoki reszelékkel és szeder szemekkel díszítjük.