Máglyarakás nem csak almával, hanem szilvával is készíthető. Nagyon jól illik hozzá az enyhén citromos, fahéjas-diós ízesítés. Tortaformában készítve, egy vasárnapi ebéd utáni desszertnek is tökéletes.
Szilvás máglyarakás torta
Hozzávalók 6 főre:
1 db kalács vagy 3-4 db zsemle
4 tojás
kb. 4 dl tej
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 dl szilvalekvár (házi)
10-15 dkg darált dió
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
vaj (a tál kikenéséhez)
A tetejére:
kb. 30-40 dkg szilva
2 ek. fahéjas cukor
Elkészítés:
Egy hőálló tálat/tortaformát kivajazunk vagy kibéleljük sütőpapírral. A darált diót elkeverjük 1 ek. cukorral, a reszelt citromhéjjal és kevéske fahéjjal.
A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral és 3 evőkanál cukorral. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját fehéredésig habosítjuk 5 dkg evőkanál cukorral, majd apránként hozzákeverjük a langyosra hűlt tejet.
A kalácsot felszeleteljük, majd a felét hirtelen megmártjuk a vaníliás tojásos tejben és a tortaforma aljába sorakoztatjuk, jó sorosan egymáshoz. Megkenjük a szilvalekvár felével és megszórjuk egy marék beízesített darált dióval.
Rápakoljuk a maradék megmártott kalácsot. HA maradt még a tejes keverékből óvatosan locsoljuk a tetejére.
Megkenjük szilvalekvárral. megszórjuk a maradék dióval majd a tetejét kirakjuk felszeletelt szilva gerezdekkel. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Ezalatt a tojások fehérjét egy csipet sóval és 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük és habzsákba töltjük.
A máglyarakás tortát kivesszük a sütőből, körben megdíszítjük fehérje habbal, és a szilvák tetejét óvatosan megszórjuk kevés fahéjas cukorral.
Visszatesszük alacsonyabb hőfokra, míg a hab szép színt nem kap.