Omlós pite tészta és finom gyümölcsös töltelék. Ettől lesz tökéletes egy pite. Két falatnyi szilvás mini pite készült nálam, ami természetesen egy nagyobb 26 centiméteres formában is elkészíthető. Ebben az esetben sok sok tésztacsillaggal vagy ráccsal érdemes díszíteni a tetejét.
Szilvás mini pite
Hozzávalók 6 főre:
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
csipet só
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 ek. natúr joghurt
1 tojás
1/2 citrom reszelt héja
A töltelékbe:
35-40 dkg szilva
1 kk. fahéj
10 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
5 dkg darált dió
1 tk. étkezési keményítő
A kenéshez:
1 tojás
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük. Belekockázzuk a hideg vajat és alaposan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a joghurtot és a villával enyhén felvert tojást majd egyneművé gyúrjuk. A tésztacipót folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
A szilvát kimagozzuk és apró kockákra felvágjuk. Egy kisebb lábosba tesszük és a cukorral valamint a fahéjjal együtt. Egyet forralunk rajta, hogy levet engedjen és kicsit összeessen. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és alaposan elkeverjük. Pár pillanatra visszatesszük melegedni, hogy szépen besűrűsödjön a szilvás töltelék. A legvégén belereszeljük a citromhéjat és félretesszük, hogy teljesen kihűljön. (ekkor lesz igazán illatos az egész konyha)
A muffin tepsi mélyedéseit vékonyan kikenjük margarinnal és belisztezzük.
A tésztát lisztezett deszkán 3-4mm vastagra nyújtjuk, majd egy nagy kerek kiszúróval kiszaggatjuk és az előkészített muffin-tepsi mélyedéseibe nyomkodjuk.
Minden tészta fészekbe teszünk 1 tk. darált diót, majd megöltjük a kihűlt szilvás töltelékkel.
A maradék tésztából tetszés szerint csíkokat vagy csillagokat vágunk ki és a töltelék tetejére helyezzük. Lekentjük felvert tojással majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25perc alatt megsütjük.