Omlós vaníliás sütipecsétes keksz ami gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ajánlom akár az advent idejére, vagy az év bármely szakába a sütis-dobozba.
Vaníliás sütipecsétes keksz
Hozzávalók kb. 20-25 darab kekszhez:
13 dkg vaj (esetleg margarin)
7 dkg porcukor
1/2 db vaníliarúd kikapart magjai
1 cs. vaníliás cukor
25 dkg finomliszt
csipet só
1 db tojássárgája
Elkészítés:
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a csipet sóval összekevert lisztet, a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Cipót formálunk belőle és folpackkal becsomagolva betesszük a hűtőbe 30 percre. (de akár egy egész éjszakát is ott maradhat)
Lisztezett felületen kb. fél cm vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A keksznyomdát a lisztbe mártjuk, leütögetjük róla a lisztet, hogy ne maradjon benne a mélyedésekbe, majd formázzuk és kiszaggatjuk a tésztát. (Minden formázás előtt érdemes lisztbe mártani, mert akkor egész biztos, hogy nem ragad a tészta a formába)
A kekszeket sütőpapíros tepsire helyezzük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még egy picit puha lesz, de amikor kihűl, megszilárdul. (Maradjon világos a tészta, amikor a szélei enyhén pirulnak azonnal vegyük ki a sütőből)
Megjegyzés:
Minden liszt más, és a vajaknak is többféle a zsírtartalma. ezért ha nem áll össze a tészta, pár csepp tejet hozzáadva, gyúrjuk össze.
Szerző: Marcsi
http://marcsireceptjei.hu Marcsi vagyok, az oldal bloggere. A receptjeimmel eddig főleg a receptkirály.hu weboldalon találkozhattatok, amely oldalnak az egyik alapítója és adminja vagyok. Most úgy döntöttem, hogy összeszedem receptjeimet egy blogba is.
Immáron kettő kisgyermek anyukája vagyok, így most már nekem is fontos, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket készítsek, bár nagyon szeretek a konyhában lenni, és új recepteket kipróbálni.
Remélem találsz az oldalamon kedvedre valót.
Jó böngészést és sütés-főzést kívánok!
A recept szerint dolgoztam, de nyújtásnál nagyon töredezik ez a tészta, nehéz bánni vele. Ilyennek kell lenni, vagy valamit változtatnom kell? Viszont a minta elég jól megmaradt a sütiken.
Kedves Éva!
Minden liszt más, valamint a vaj/margarin fajtája/zsírtartalma miatt is lehet. Én ilyenkor pár csepp tejet teszek hozzá, de tényleg csak egy ici-picit, hogy szépen összeálljon a tészta.
Köszönöm szépen a választ! Legközelebb megpróbálom így akkor.