Finom zabpelyhes kekszet sütöttem ami a nyaralásra tökéletesen szállítható nassolni való volt. Ízlés szerint apróra vágott aszalt gyümölcsökkel is dúsítható.
Zabpelyhes keksz
Hozzávalók 8 főre:
30 dkg zabpehely
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
20-25 dkg barna cukor
30 dkg olvasztott vaj
1 db tojás
2 ek. méz
15-20 dkg apróra vágott csokoládé
Elkészítés:
Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, vaníliás cukrot és a barna cukrot.
A folyékonyra olvasztott vajhoz hozzákeverjük a két evőkanál mézet és a villával enyhén felvert tojást.
A vajas keveréket belekeverjük a zabpelyhes keverékbe, és a végén hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét is.
Enyhén lisztezett deszkán körülbelül 5mm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól körülbelül 3 cm távolságra, mert sütés közben a szódabikarbóna hatására növekedni fognak.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütjük, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.
Pléhdobozban hetekig eltartható.