A hétvégi ebédhez mutatós és finom áfonyás-fehér csokis cupcake-t készítettem. Elkészíthető mirelit áfonyával is, de akkor a tetejére díszítésnek célszerű mást használni, mondjuk több csokis díszt.
Áfonyás-fehér csokis cupcake
Hozzávalók (12 nagyobb vagy 24 kisebb muffinhoz):
A tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
12 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
1 dl tej
2 dl natúr joghurt
5 dkg olvasztott fehér csokoládé
1 marék áfonya
A mázhoz:
10 dkg fehér csokoládé
1/2 dl tejszín
pár csepp ételfesték (lila vagy rózsaszín)
A díszítéshez:
áfonya
csoki levelek
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit az áfonya és a csokoládé kivételével egy tálba tesszük és kikeverjük. Hozzáadjuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládét és egynemű masszává keverjük.
A fehér-csokis masszát a muffin papírral kibélelt formákba adagoljuk, minden mélyedést 2/3 részig megtöltve a masszával. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük őket. (tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek e)
A mázhoz a fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a tejszínt és csomómentesre keverjük. Ízlés szerinti ételfestékkel megszínezzük, majd a hűtőbe tesszük 20-30percre, hogy kicsit megkössön.
A kihűlt muffinok tetejét bevonjuk a hűtőből kivett és átkevert mázzal, majd ízlés szerint áfonyaszemekkel és csokoládé levelekkel díszítjük.
Az áfonyás-fehércsokis cupcake-t, fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.