A lecsó igazi magyaros fogás, amit szinte mindenki másképp készít. Nálam most egy cukkinis lecsó készült, ami igazán ízletes lett és a benne lévő szalonnától kellemesen füstölt ízű. Friss kenyérrel fogyasztottuk.
Cukkinis lecsó
Hozzávalók 4 főre:
1 nagyobb cukkini
50 dkg paradicsom
50 dkg paprika
2 nagy fej vöröshagyma
só, bors
1 tk. pirospaprika
2 ek. zsír vagy olaj
10 dkg szalonna
2 pár jó minőségű virsli
Elkészítés:
A paradicsomot felkockázzuk, a paprikát karikákra vagy szintén kockákra vágjuk. A megmosott cukkinit héjastól lereszeljük almareszelőn.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy lábosban megpirítjuk. Egy evőkanál zsiradékot adunk hozzá, majd beletesszük a kockákra vágott hagymát és üvegesre pirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk.
Hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, a karikákra vágott paprikát és a cukkinit. Ízlés szerint 1 tk. pirospaprikát is adhatunk hozzá. (Nálunk a családi recept tartalmazza.) Lefedve, alacsony lángon készre főzzük.
A virslit felkarikázzuk, és egy evőkanál olajon megpirítjuk.
Ha a lecsó elkészült belekeverjük a pirított virsli karikákat, vagy tálaláskor a lecsó tetejére halmozzuk.
Fogyaszthatjuk kenyérrel de akár rizzsel is.