Igazán szaftos és puha tésztájú amerikai fahéjas csiga készült nálam. Olyan illatok szálltak sütés közben, hogy alig bírtuk kivárni, hogy langyosra hűljön. Ez az-az igazi, foszlós tésztájú csiga, amit átjár a finom fahéjas töltelék.
Amerikai fahéjas csiga
Hozzávalók 6 főre:
60 dkg liszt
6 dkg lágy margarin
6 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos tej
csipet só
A fahéjas töltelékhez:
20 dkg lágy margarin
20 dkg porcukor
1 csapott evőkanál liszt
1 csapott evőkanál fahéj
A mázhoz:
8 dkg porcukor
pici tej
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból közepesen kemény tésztát dagasztunk. Majd letakarva pihentetjük 15-20 percet.
Közben elkészítjük a krémet. A margarint nem olvasztjuk fel, csak picit megmelegítjük, hogy lágyan kenhető legyen, belekeverjük a porcukrot, a lisztet és a fahéjat.
Egy magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy a széleken felül érjen, amit vissza is hajthatunk. A sütőpapír fontos, mert sütés közben a vajas krém felolvad, alul kifolyik, de a sütőpapír felfogja, nem ég alá, hanem mikor kivesszük a kész tésztát, akkor az visszaszívja magába a fahéjas tölteléket.
A tésztát lisztezett felületen olyan nagyra nyújtjuk, amekkorára csak tudjuk.
A krémet szépen elkenjük rajta, a tészta teljes felületén, kivéve egy centis részt az alsó szélén, erre fogjuk ráhajtani. Most felülről lefelé szépen feltekerjük, lehetőleg ne túl lazán, de azért óvatosan, hogy a tölteléket ne nyomjuk ki belőle. 3-4 centis csigákra vágjuk a rudat, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Langyos helyen 30-40 percig kelni hagyjuk.
160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd meglocsoljuk a tejből és a porcukorból kevert mázzal.
Szia Marcsi! Köszönet a receptekért, nagyon finomak! Amint elkészül egy-egy, elmondom milyen volt, hogy sikerült! A kelt tészták nagyon kapósak nálunk, hála az égnek sikerülnek is mindig! Igaz tegnap méteres kalácsot sütöttem a szomszéd néni névnapjára (83 volt tegnap), meg tejfölös kekszeset (nagy kedvence), persze ezt nem sütve! Ma pogácsát csinálok (magunknak), de azt is nagyon szeretjük.Még kitalálom melyen legyen! Üdvözöllek szeretettel: Évi
Köszönöm szépen! Várom a visszajelzést, ha valamit elkészítesz, hogy hogyan sikerült 🙂
Szép Hétvégét! Marcsi