A szokásos juhtúrós lepényt terveztem vacsorára, de nem volt már időm egyesével kisütögetni, ezért tepsibe simítottam és megkentem a juhtúrós tejfölös kencével, megpakoltam szalonnával és gyorsan megsütöttem. Hamar elfogyott, ha időszűkében leszek, biztos így készítem majd legközelebb is.
Juhtúrós lepény sütőben sütve
Hozzávalók 2db 30-32 cm-es lepényhez:
40 dkg liszt
10 dkg juhtúró
2 dkg élesztő
1 kk. só
1-1,5 dl langyos víz (amennyit a tészta felvesz)
0,5 dl olaj
1 kk. cukor
A feltéthez:
3 dl tejföl
10 dkg juhtúró
1 csokor kapor
15 dkg füstölt, húsos szalonna
A tálaláshoz: (ízlés szerint)
tejföl
kapor
szalonna
Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, a közepére mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd kevés langyos vizet ráöntve 10percre félretesszük, hogy az élesztő felfusson.
Ha ez megtörtént, belemorzsoljuk a juhtúrót, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd annyi vizet, hogy könnyű levegős tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva 30 percig kelni hagyjuk.
Egy vékonyan kiolajozott tepsibe nyomkodjuk a tésztát enyhén olajos kézzel.
Kelni hagyjuk amíg elkészítjük a tölteléket.
A juhtúrót a tejföllel kikeverjük. A kaprot felaprítjuk és a juhtúrós tejfölhöz keverjük. A szalonnát csíkokra vágjuk és felhevített serpenyőben megsütjük.
A megkelt tésztára simítjuk a juhtúrós tölteléket és megpakoljuk a sült szalonnával.
200fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15-20perc alatt megsütjük.
Friss tejföllel megkenve, lilahagymával szalonnával a tetején kínáljuk. Ízlés szerint pirospaprikával is megszórhatjuk.
Isteni finom lett, ajánlom mindenkinek hogy próbálja ki! Én még tettem a tejfölbe fokhagymát és megszórtam hagyma karikákkal is! Köszönöm a receptet! 🥰
Kedves Anita!
Köszönöm szépen a visszajelzést, örülök, hogy sikere volt.
Nálunk is nagy kedvenc a családban .