Egy finom lángost készítettem. Maradt az előző nap készített vörösboros szarvaspörköltből, de a gyerekek eredeti formájában nem szeretik.
Ezért gondoltam egyet, bedagasztottam egy adag lángos tésztát, és bele töltöttem.
Természetesen kerülhet bele még egy kis hagyma vagy egy marék reszelt sajt is sütés előtt. Ennek csak a fantáziánk és az ízlésünk szab határt.
Fokhagymás tejfölös mártogatóssal kínáltam.
Remélem legközelebb is marad egy kis pörkölt, mert készítenem kell még ilyet.
Vadpörkölttel töltött lángos
Hozzávalók 6 darabhoz:
A lángostésztához:
50 dkg liszt
1 tk. só
1/2 dl olaj
2 dkg friss élesztő (vagy 1 cs. instant
1 kk. cukor
2,5 dl langyos víz
1 dl joghurt (lehet kefir vagy tejföl is helyette)
A töltelékbe:
maradék pörkölt
A sütéshez:
olaj
A mártogatóshoz:
175-200g tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
só
Elkészítés:
Az élesztőt, cukrot, langyos vizet összekeverjük és 1-2 percig kelni hagyjuk.
Addig a liszthez adjuk a sót, az olajat, végül a megkelt élesztővel és a joghurttal összedolgozzuk.
15 percig langyos helyen kelesztjük, majd elosztjuk annyi részre, ahány lángost szeretnénk. (ebből az adagból 6 normál méretű vagy 9 darab kisebb lángos lesz).
A gombócokat újra lefedjük kb 5 percre, majd egy tányéron, kissé olajos kézzel kilapogatjuk a tésztát.
A felére halmozunk a szoba-hőmérsékletű vagy hideg pörköltből és ráhajtjuk a tészta másik felét.
A szélén alaposan összenyomkodjuk. (ehhez a művelethez használhatunk villát is)
Bő olajban, közepes lángon megsütjük a lángosok mindkét oldalát.
A mártogatós hozzávalóit egy tálkában összekeverjük ezzel kínáljuk a frissen kisült vadpörkölttel töltött lángosokat.
Érdemes kipróbálni a lángosok töltött verzióját is, mert nagyon finomak és szuper ötlet a maradék kevéske pörkölt vagy akár bolognai szósz eltüntetéséhez.