Ritkán kerül vad húsból készült étel az asztalra, évente egyszer vagy kétszer.
De ilyenkor illik megadni a módját és úgy bánni ezzel a finom hússal ahogy megérdemli.
Őzből vagy vaddisznóból is kiváló ez a recept. Ha hőálló edényben például öntöttvas készíted, a sütőben szépen lassan sütve omlósra készülhet és kevergetni sem kell.
A szarvashús alacsony zsírtartalma mellé kifejezetten magas fehérjetartalom társul így a sportolók, diétázók étrendjébe is könnyen beilleszthető.
Vörösboros szarvaspörkölt
Hozzávalók 6 főre:
1,2 kg szarvascomb
2 evőkanál sertészsír
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 db tv paprika
2 db paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
3 szem borókabogyó (aki nem szereti kihagyhatja)
2 evőkanál sűrített paradicsom
3 dl jó minőségű vörösbor
1 evőkanál őrölt pirospaprika
só, bors ízlés szerint
Frissen vágott petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
Tűzálló tálban a zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott vadhúst. Lepirítjuk majd hozzátesszük az apró kockákra vágott paradicsomot, és paprikát. Amikor a lecsó alap puhára párolódott, hozzátesszük a fűszerpaprikát, a sűrített paradicsomot, a további fűszereket, a zúzott fokhagymát és felöntjük 3 dl vörösborral.
Fedő alatt 2-3 órán keresztül főzzük, de hőálló edényben lefedve a sütőben is elkészíthetjük.Tálalás előtt sózzuk borsozzuk.
Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük. Burgonya krokettel vagy galuskával is tálalhatjuk, de friss kenyérrel is tökéletes egytálétel.
A savanyúságot ne hagyjátok ki mellőle.
Megjegyzés:
Használhatunk hozzá 1 evőkanál vad fűszerkeveréket is ízesítésnek.