A héjas nagyobb burgonyákat csak bedobjuk sülni a sütőbe, közben ízlés szerinti feltétet készítünk hozzá. A tölteléknek csak a fantáziánk szabhat határt,
Jacket potato – töltött, héjában sült burgonya
Hozzávalók 4 főre:
4 db nagyobb burgonya
só
vaj
A raguhoz:
1 kisebb fej vöröshagyma
20 dkg darált marhahús (vagy sertés)
1-2 gerezd fokhagyma
só
bors
kevés olaj
1/4 tk szárított oregano
1/4 tk majoranna
1/4 tk római kömény
1 tk őrölt pirospaprika
1 dl paradicsompüré
A tetejére:
tejföl
sajt
pirított bacon kockák
Elkészítés:
Az alaposan megmosott krumplikat bedörzsöljük vajjal és finom szemű sóval. Alufóliába csomagolva tepsire sorakoztatjuk.
200 fokon kb 40-50 percig sütjük, majd plusz 15 percre felemeljük a hőfokot 220 fokra és úgy sütjük ropogósra.
Amíg a burgonyák sülnek, finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst, majd alaposan átpirítjuk. Amint elkezd pirulni, jöhet a fűszerezés. Só, bors, őrölt római kömény, szárított oreganó, majoranna, édes-nemes fűszerpaprika. Ezután hozzáöntjük a passzírozott paradicsompürét. Néha megkeverve főzzük kb. 40 percig,
A megsült burgonyákat óvatosan kicsomagoljuk az alufóliából és hosszanti irányban bevágjuk a tetejüket.
Ebbe a zsebbe töltjük a tölteléket, majd megszórjuk reszelt sajttal és pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt rápiruljon.
Tejföllel meglocsolva és pirított baconnel megszórva kínáljuk.
Megjegyzés:
ízlés szerint a ragut egy kis chilivel vagy lecsepegtetett babkonzervvel is megbolondíthatjuk.