Mennyei, selymes eperkrémleves főzés nélkül, apró túrógombócokkal és friss eperrel. A leves mirelit eperrel is elkészíthető.
Eperkrémleves túrógombóccal
Hozzávalók 4 főre:
A leveshez:
50 dkg eper
2 dl natúr joghurt
2 dl habtejszín
1 dl tej
5 dkg cukor
A túrógombóchoz:
12 dkg túró
1 db tojás
4 dkg búzadara
2 ek. cukor
1/2 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Először a túrógombócot készítjük elő: A túrót egy tálban villával összetörjük, majd a többi hozzávalóval szép, egyneművé keverjük és félretesszük legalább egy-két órára pihenni.
Az epret megmossuk, majd pár szemet félreteszünk a tálaláshoz.
A többi epret botmixerrel lepürésítjük, majd egy kb 2-3 literes lábosba tesszük.
Az eperre mehet a joghurt, a tej és a cukor.
Az egészet szépen összeturmixoljuk, kóstoljuk, és ízlés szerint ízesítünk még rajta ha szükséges.
Utolsóként a habtejszínt turmixoljuk hozzá, de csak rövid ideig, hogy nehogy habbá verődjön, csak egy picit legyen habos.
Kifőzzük a túrógombócokat.
Lobogó, forró vízbe enyhén púpos teáskanálnyi gombócokat gömbölygetünk a túrós keverékünkből, melyeket óvatosan a vízbe engedünk.
Közepes hőmérsékleten főzzük őket kb. 4 percig, ekkor egyet kiveszünk, és ellenőrizzük, hogy szépen megfőtt-e. Onnantól számolva, hogy a gombócok szépen feljönnek a víz tetejére, már csak nagyjából 2 perc, és elkészülnek.
A levesünket a túrógombócokkal és a félretett eperrel tálaljuk!