Könnyű szilvakrémlevest készítettem puha túrógombócokkal. Aki nem szereti a túrógombócot kínálhatja 1 gombóc vanília fagylalttal is.
Szilvakrémleves túrógombóccal
Hozzávalók 4 főre:
1 kg szilva
1 dl habtejszín
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
cukor vagy édesítő ízlés szerint
A túrógombócokhoz:
20 dkg túró
1 db tojás
3 dkg búzadara
csipet só
2 ek. cukor
fél citrom reszelt héja
A tálaláshoz:
tejszínhab
szeletelt mandula
Elkészítés:
A szilvákat kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk és feltesszük főni annyi vízben ami ellepi. Őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, és cukorral ízesítjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük. A tejszínt elkeverjük néhány kanálnyi lével és hozzáöntjük a leveshez.Összeforraljuk és ha szükséges utánaízesítünk.
Előző nap célszerű elkészíteni, hogy mire fogyasztjuk jól lehűljön.
A gombóchoz a túrót villával kissé áttörjük majd a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük. Legalább egy órát állni hagyjuk majd kisebb gombócokká formázzuk és forró vízben kifőzzük őket. Miután feljöttek a víz felszínére el is készültek.
A hideg szilvalevest a puha gombócokkal és ízlés szerint tejszínhabbal mandula szeletekkel tálaljuk.