Azok a levesek amikbe kolbász kerül mindig nagyon finomak. Nincs ez másképpen az alábbi burgonyagombóc levesnél sem. Nagyon finom és laktató leves, amihez nem kell semmi különleges hozzávaló.
Magyaros burgonyagombóc leves
Hozzávalók 4 főre:
A krumpligombóchoz:
30 dkg főtt krumpli
kb.15 dkg liszt
1 db tojás
1 kk. só
A leveshez:
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk. pirospaprika
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
só (ízlés szerint)
2 tk. ételízesítő
2 dl tejföl
1 tk. liszt
a krumpli félretett főzőleve
kb.1,5 l víz
1 ek. sertészsír (vagy olaj)
1 kisebb szál kolbász
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd főzzük puhára enyhén sós vízben. Amikor a krumpli puhára főtt, szűrjük le, és a levet tegyük félre, mert később még szükségünk lesz rá.
A főtt krumplit, krumplinyomóval törjük alaposan össze majd hagyjuk teljesen kihűlni. Adjunk hozzá a lisztet, egy nagyobb csipet sót, az egész tojást, majd gyúrjuk össze a tésztát. Közben, ha szükséges, apránként adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény, és egy könnyen formázható tésztát kapjunk. A tésztából formázzunk diónyi gombócokat, és tegyük félre felhasználásig.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra.
A zsiradékot hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva szórjuk meg a pirospaprikával. Dobjuk rá a megpucolt és kockákra vágott zöldségeket, keverjük át és öntsük fel a krumpli visszamaradt főzőlevével, és a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és főzzük kb. 10 percig.
Ekkor adjuk hozzá a felszeletelt kolbászt is és főzzük még kb 10 percet amíg a zöldségek majdnem megpuhulnak. Tegyük bele a krumpligombócot, várjuk meg míg feljön a leves tetejére.
A tejfölt keverjük simára a liszttel, egy kevés levessel, és kevergetve öntsük hozzá a leveshez, majd forraljuk fel. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Tálaláskor tegyünk a tányérba mert levesre egy kanál tejfölt, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, úgy kínáljuk.
Megjegyzés:
Készíthetünk kolbász “chipset” is a tálaláshoz: A vékonyra szeletelt kolbászkarikákat serpenyőben ropogósra pirítjuk.