Egyszerű de mutatós tortát készítettem a hétvégén. Egy sima baracklekváros máktorta volt finom krémmel a tetején.
A mák meg a citrusok nagyon jó párost alkotnak együtt, így aki szeretné baracklekvár helyett narancs lekvárral is megtöltheti. Az elkészült torta 2-3 napot is eláll a hűtőszekrényben, így nem baj, ha nem fogy el egy nap alatt az egész.
Baracklekváros máktorta citrusmázzal
Hozzávalók 26 cm-es formához:
A tortalaphoz:
10 dkg darált mák
20 dkg liszt
20 dkg cukor
25 dkg margarin
1 cs. sütőpor
4 db tojás
1 db narancs reszelt héja (vagy citrom)
5 dkg mazsola
2 ek. rum
2 db alma reszelve
A töltelékhez:
kb. 30 dkg baracklekvár
A mázhoz:
15 dkg margarin vagy vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
cukrozott narancshéj
darált mák
Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk. Az almát lereszeljük. A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük és alaposan elkeverjük.
Egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk. Beleöntjük a mákos tésztamasszát, elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e)
A sütőből kivéve, hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Amikor teljesen kihűlt kettő lapba elvágjuk és megtöltjük a lekvárral.
Elkészítjük a mázat. A puha margarint kihabosítjuk a porcukorral, közben hozzáadjuk a reszelt citrus héjakat és a citromlevet is. A krémes mázat a torta tetejére és az oldalára simítjuk. Az oldalát darált mákkal díszítjük majd a hűtőbe tesszük pár órára, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
A tetejét tálalás előtt cukrozott narancshéjjal díszítjük.
Megjegyzés:
Barack helyett narancslekvárral is megtölthetjük.