A nagymamám 77. születésnapjára egy igazán mutatós és finom szedres joghurtos túrókrémtorta készült. (pont ma egy éve)
Igazán könnyű nyári torta, ha tehetitek próbáljátok ki ti is.
Szedres joghurtos túrókrémtorta
Hozzávalók 8 főre:
A tortalaphoz:
2×2 db tojás
2×8 dkg porcukor
2×8 dkg liszt
2×1/2 cs. sütőpor
2×1 dkg kakaópor
A krémhez:
50 dkg krémtúró (aldi)
2,5 dl görög joghurt
2 dl habtejszín (vagy hulala)
20 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 dl víz
10 g zselatinpor (Horváth Rozi)
25 dkg szeder
1 kk. zselatinpor
1-2 ek. cukor
A tetejére:
szeder és áfonya szemek
Elkészítés:
Elkészítjük a piskótát. Külön-külön keverjük ki és sütjük meg a lapokat.
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a kakaós masszához és óvatosan keverjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. Helyezzük be a 150 fokra előmelegített sütőbe, és légkeveréssel süssük 10-12 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt, majd hűtsük ki teljesen.
Így készítsük el mind a kettőt.
Amíg a tortalap sül/hűl, készítsük el a krémet.
A szedret 1-2 evőkanál cukorral és kevés vízzel (3-4 ek.) tegyük fel melegedni, hogy a szemek kicsit összeessenek és levet engedjen. Adjunk hozzá egy kávéskanál zselatinport és kevergessük amíg feloldódik. Húzzuk félre a tűzről, míg összekeverjük a krémet.
A krémtúrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját és levét valamint a joghurtot tegyük egy tálba és keverjük össze.
Az 1 dl vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
Az egyik kihűlt piskótalapot helyezzük vissza a kapcsos tortaformába, majd simítsuk rá a túrókrém felét. Oszlassuk el rajta a szedres szószban lévő szeder szemeket és kicsit nyomjuk bele a krémbe. (a visszamaradt szedres szószt hagyjuk a lábosban)
Fedjük be a második lappal, majd simítsuk rá a maradék túrókrémet. Csurgassuk a tetejére a szép lilás szedres szószt és egy kanállal óvatosan keverjük lilásra vagy márványosra. Tegyük a hűtőbe 2-3 órára vagy egy egész éjszakára.
Tálalás előtt friss szeder és áfonya szemekkel, menta vagy citromfű levelekkel díszítjük.
Megjegyzés:
Nekem nem volt most időm az oldalát szépen díszíteni, de erre tökéletes lehet összetört kakaós keksz vagy maradék kakaós-piskóta morzsa.