Elkészült éltem első amerikai krémes süteménye. Nekünk nagyon ízlett. Ez a vaníliás krém szerintem a sima vagy a francia krémesbe is tökéletes.
Amerikai krémes
Hozzávalók (35×30 cm-es tepsihez):
A tésztához:
7 db tojás sárgája
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 ek. kakaó (holland)
10 ek. víz
2 ek. olaj
A krémhez:
7 tojás fehérje
8-10 ek. cukor ( ízlés szerint )
2 cs. vaníliás pudingpor
2 cs. vaníliás cukor
7 dl tej
A tetejére:
4 dl habtejszín
(Vagy Hulala növényi tejszín)
habfixáló
1-2 ek. porcukor
reszelt csokoládé
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a vizet és az olajat majd elkeverjük.
A lisztet egy tálban elvegyítjük a sütőporral és a kakaóporral, majd a tojásos keverékhez szitáljuk és kikeverjük. Ezután a tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon ( kb. 180 fok ) 20 percig sütjük a piskótát.
Amíg a piskóta sül elkészítjük a krémet. A pudingporból, a tejből és a vaníliás cukorból a megszokott módon készítsünk pudingot, és jól sűrítsük be. A tojások fehérjéit a cukorral verjük kemény habbá. Még forrón keverjük össze a habbal és kenjük a meleg piskótatészta tetejére. Tegyük vissza a sütőbe további 10-15 percre, közepes hőfokon. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt sütemény tetejére simítsuk rá a habfixálóval és porcukorral felvert tejszínt, majd díszítsük csokoládé reszelékkel.
Megjegyzés:
A puding tej helyett vízzel is elkészíthető, vagy fele-fele arányban.
Én 200ml habtejszínből+200ml hulala tejszínből, 2 evőkanál porcukorból és 1/2 cs. habfixálóból szoktam elkészíteni a habot, a sütemény tetejére.
Így nem esik olyan hamar össze mintha csak sima habtejszínből készülne.