Karácsonyra készülődök, ilyenkor sok új aprósüteményt kipróbálok, amiknek a receptjeit egész évben gyűjtöm újságokból, könyvekből, innen-onnan. Most diós-csokis rudacskák készültek nálam, amik nagyon finomak lettek.
Diós-csokis rudacskák
Hozzávalók (kb.35-40 darabhoz):
A tésztához:
25 dkg puha vaj (vagy margarin)
15 dkg porcukor
1 csipet só
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
1 tojás
1 tojás sárgája
25 dkg liszt
5 dkg darált dió
6 dkg étkezési keményítő
1/2 tk. sütőpor
3-5 dkg csokoládé reszelve
A csokoládé mázhoz:
5 dkg étcsokoládé
pár csepp olaj
A díszítéshez: (opcionális)
darált vagy durvára vágott dió
Elkészítés:
A puha vajat tegyük egy tálba és a porcukorral valamint a vaníliás cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojást, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját és keverjük el alaposan.
A lisztet vegyítsük el a keményítővel, a darált dióval, a reszelt csokoládéval, a csipet sóval, és a sütőporral, majd adjuk a masszához és keverjük össze.
A masszát, töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba és nyomjunk belőle 5-7cm-es rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsire. (hagyjunk köztük helyet, mert sütés közben kicsit terülni fognak)
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 10-12 percre.
Vegyük ki a megsült süteményt és a tepsin hagyjuk kihűlni.
Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, majd adjunk hozzá pár csepp olajat amitől szép fényes lesz.
A csokimázat töltsük zacskóba, aminek vágjuk ki a csücskét és tetszés szerint díszítsük csokoládéval a sütemények tetejét. A még folyós csokimázat megszórhatjuk darált, vagy durvára vágott dióval is. Hagyjuk állni amíg a máz megköt.
A kész sütemény pléh dobozban tárolva sokáig eláll.