Pihe-puha tésztájú aszalt cseresznyés, citromos kuglóf készült nálunk egy hétköznapi ebéd után desszertnek. Szeretjük a kuglófot, mert gyorsan összeállítható, és másnap is finom puha, már ha marad belőle másnapra.
Aszalt cseresznyés, citromos kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg porcukor
4 tojás
1 dl olaj
1 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 kisebb citrom leve
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
10-15 dkg aszalt cseresznye
Elkészítés:
A sütőt 170 fokra előmelegítjük alsó-felső sütéssel.
Az aszalt cseresznyét egy kisebb tálkában leöntjük annyi forró vízzel ami ellepi. (így szépen megpuhul majd és nem szárad ki sütés közben sem)
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá felverjük.
A sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tejet, a citrom levét, és elkeverjük.
Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, és a reszelt citromhéjat. A végén beleforgatjuk a fehérjehabot és belekeverjük a lecsepegtetett aszalt cseresznyét. Egy kuglóf formát kivajazunk, kilisztezünk, és beleöntjük a masszát.
Betesszük az előmelegített sütőbe, ahol 35-40 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. (légkeverésen elég neki a 160 fok is)
Az első 30 percben a sütőt nem szabad kinyitni!
Az aszalt cseresznyés, citromos kuglóf tetejét bevonhatjuk citromos cukormázzal, de csak porcukorral megszórva is nagyon finom.
Megjegyzés:
Ha a tetejét citromos cukormázzal bevonjuk, akkor a tésztájába bőven elég a 20 dkg porcukor is.
Szia Marcsi! Most sült ki a kuglóf, már alig várom hogy kihűljön és megkóstolhassam. A Tőled kapott kuglófformában sütöttem, gyönyörűen megsült, igaz nekem kicsit megrepedt a teteje, de szerintem ez attól lehet, hogy picivel több sütőpor került bele.
Szia Gizi!
Remélem jól sikerült és finom lett. Nálunk a gyerekek kedvence 🙂
Marcsi