Házi pita, húspogácsa, lilakáposzta, ajvár, és ízlés szerint plusz zöldségek, ez a Balkán burger. Nekünk nagyon ízlett, biztos, hogy elkészül majd még.
Balkán burger
Hozzávalók 10 főre:
A pitához:
30 dkg liszt + a nyújtáshoz
1,5 tk. só
1 ek. olaj
1,5 dl langyos víz
1,5 dkg friss élesztő
1,5 tk. cukor
A húspogácsához:
1 kg darált hús (sertés, marha, birka)
/nálam marha húsból készült/
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
A burgerbe: (ízlés szerint)
paradicsom
lilakáposzta/fehérkáposzta
uborka
saláta
lilahagyma
Az öntet:
ajvár
fokhagymás joghurt vagy tejföl
Elkészítés:
A húshoz hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vagy krémesre zúzott vöröshagymát és a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük, hogy az ízek összeérjenek. (ízlés szerint erős paprikával is ízesíthetjük)
Amíg a hús pihen, elkészítjük a pitát.
A langyos cukros vízbe belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és az élesztős keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva, a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 10 egyforma részre vágjuk, és egyenként gombócokat formázunk belőlük. Letakarva újabb 10-15 percig pihentetjük őket. Kissé lisztezett deszkán egyesével kör alakúra nyújtjuk a gombócokat. kb. 1cm vastagok legyenek. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, ahogy elkezd felpúposodni és egy kis színt kap a széle, már el is készült.
A húsból 10 dekás húspogácsákat formázunk, majd enyhén olajozott, felhevített serpenyőben mindkét oldalán megsütjük.
A pitát kettévágjuk, beletesszük a húspogácsát, majd ízlés szerint zöldségeket, és bőven teszünk bele öntetet is.
Az autentikus Balkán burgerhez ajvárt kínálnak, de készíthetjük fokhagymás tejföllel vagy joghurttal, illetve ajvár helyett, sóban eltett paprikával is.
Megéri kipróbálni, mert nagyon finom.