A bécsi túrós palacsinta mintájára elkészítettem a testvérét a bécsi mákos palacsintát. Finom mákos töltelékkel és sok vaníliasodóval egyszerűen mennyei.
Bécsi mákos palacsinta
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg liszt
2 db tojás
1,5 dl tej
2 dl szénsavas ásványvíz
2 ek. olaj
A mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák
10 dkg porcukor (ízlés szerint)
kb. 1 dl meleg tej
1 citrom reszelt héja
1 tojás fehérje
2 ek. rum
1 marék mazsola (elhagyható)
A tál kikenéséhez:
vaj
A vanília sodóhoz:
2 dl tejszín
2 db tojás
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg porcukor
Elkészítés:
A tojásokat keverjük össze egy csipet sóval, a liszttel és az olajjal, majd apránként adagolva hozzá a tejet, keverjük csomómentesre. Majd fokozatosan adjuk hozzá a szénsavas ásványvizet. Hagyjuk állni 10-15 percig.
A palacsintasütőt hevítsük fel, enyhén olajozzuk ki, majd süssük meg benne a palacsintákat.
A mazsolát áztassuk be a rumba.
A mákot keverjük össze a porcukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd öntsük le a forró tejjel, de csak annyival amennyitől sűrű masszát kapunk. Keverjük bele a lecsepegtetett mazsolát, majd lazán forgassuk bele a fehérjéből vert habot.
A mákos töltelékkel töltsük meg a palacsintákat, majd félbevágva sorakoztassuk a kivajazott hőálló sütőedénybe.
A vanília sodó hozzávalóit egy tálban keverjük ki kézi habverővel, majd csurgassuk a palacsinták tetejére.
180 fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára.