Nem a megszokott ebéd volt nálunk. A dubarry csirkemell mintájára készítettem brokkolis csirkemellet, hagymás bulgurral. Mi nagyon szerettük.
Brokkolis csirkemell, hagymás bulgurral
Hozzávalók 4 főre:
8 szelet csirkemell filé
1 kis fej brokkoli
só, bors
30 dkg reszelt sajt (trappista vagy füstölt)
A besamelmártáshoz:
3 dkg vaj
2-3 ek. liszt
3 dl tej
Só, bors, szerecsendió
A körethez:
3 dl bulgur
6 dl víz
1 nagy fej vöröshagyma
kevés olaj
só
Elkészítés:
A csirkemell szeleteket ha szükséges, kicsit kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőt felhevítünk. Kevés olajon a hússzeletek mindkét oldalát fehéredésig sütjük. A hús szeleteket egy hőálló tál aljába sorakoztatjuk.
A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben félpuhára megfőzzük. A brokkoli rózsákat a hús szeletekre halmozzuk.
Elkészítjük a besamelmártást.
Egy edényben tűzön vajat olvasztunk, hozzáadunk 2-3 evőkanál lisztet, elkeverjük, majd felöntjük tejjel, csomómentesre keverjük.
Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szerecsendiót adunk hozzá. Sűrű krémmé főzzük.
A besamelmártást a brokkolis hús tetejére öntjük és megszúrjuk reszelt sajttal. Lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. A végén levesszük róla a fóliát és hagyjuk, hogy megpiruljon a teteje.
Elkészítjük a köretet.
Kevés olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát. Majd rátesszük a bulgurt elkeverjük és felöntjük a vízzel. Sózzuk, lefedjük a fedővel és addig főzzük tartalék lángon, míg a víz elpárolog és a bulgur megpuhul.
A brokkolis csirkemellet a hagymás bulgurral tálaljuk.