Rég sütöttem már kuglófot, kezdték hiányolni, ezért megleptem őket egy citromos-kakaós változattal. Nagyon finom lett és a citromnak köszönhetően nem túl édes.
Citromos-kakaós kuglóf
Hozzávalók 6 főre:
20 dkg porcukor
4 tojás
1 dl olaj
1 dl tej
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
2 ek. kakaó
3 ek. meleg tej
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá felverjük.
A sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a citrom héját, a citromlevet, a tejet és elkeverjük.
Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd a végén beleforgatjuk a fehérjehabot. A massza 3/4 részét egy alaposan kivajazott és kilisztezett kuglófformába öntjük.
A kakaóport a meleg tejben feloldjuk (szép sűrű csokis masszát kapunk) és a maradék tésztamasszába keverjük. Szintén a formába öntjük, és egy fakanál nyelével márványosra összekeverjük.
170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. (légkeverésen elég a 160 fok is)
Az első 30 percben a sütőt nem szabad kinyitni!
A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk pihenni, majd egy tányérra fordítjuk, és pár perc múlva majd magától kicsusszan a formából.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Finom, citromos-kakaós kuglóf ami másnapra sem szárad ki.
Kedves Marcsi, nem vagyok a sütés nagymestere de ez a kuglóf nagyszerűen sikerült. Amint írod, a sütéshez születni kell, én biztos, hogy nem erre születtem, de ha a recept jó, akkor szokott sikerülni. Ez a recept nagyon nagyon jó, de a kuglóf még jobb! 🙂
Köszönöm szépen .
Erzsike Kanadából ❤️
Kedves Erzsébet!
Nagyon örülök, hogy sikerült.
Bátran próbálkozz mással is 🙂
Marcsi