Egy laktató levest készítettem ebédre, ami fejtettbab gulyás gazdagon. Főétel nem is szükséges utána, csak egy finom palacsinta, bukta, vagy ezekhez hasonló finomság.
Fejtettbab gulyás gazdagon
Hozzávalók 6 főre:
A pörkölthöz:
50 dkg sertés comb (vagy lapocka)
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál őrölt paprika
2-3 ek. zsiradék
1 kisebb paradicsom
1 kisebb tv paprika
só
bors
A levesbe:
50 dkg főtt-füstölt hús (pl. sonka)
1 kisebb szál parasztkolbász
2 db burgonya
2-3 sárgarépa
1 fehérrépa
50 dkg fejtettbab (mirelit)
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1/2 csokor zeller zöld
Csípős( ízlés szerint)
Elkészítés:
A zöldséget megtisztítjuk, majd tetszőlegesen felaprítjuk. A húst felkockázzuk, a kolbászt karikákra vágjuk.
Első lépésként egy hagyományos pörköltet készítünk. A hagymát apóra vágjuk, és a zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst, és magasabb lángon átpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd a saját levében pároljuk készre. Ha azt tapasztaljuk, hogy a lé elpárolog evőkanalanként vízzel pótoljuk azt.
Eközben a babot és a zöldségeket kevés vízzel felöntve, hozzáadva az ízesítőket (só, bors), szinte saját levükben félpuhára pároljuk.
Amikor minden félpuha, összekeverjük az időközben elkészült pörkölttel. Ízesítjük az őrölt köménnyel, a zúzott fokhagymával, a zeller zölddel és a petrezselyemmel, majd hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt, az előfőzött füstölt húst, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel és készre főzzük. (ha mi főztük meg a füstöltet, akkor a füstölt hús főzőlevével öntsük fel)
Friss kenyérrel kínáljuk.