Szeretjük a lángost amellett, hogy finom, nem egy drága étel. Most egy piaci lángos receptet próbáltam ki és nem csalódtam benne. Bár én nem húztam szét olyan vékonyra a közepét, mert úgy szeretem ha mindenhol vastagabb és nem csak a szélén körbe, de természetesen úgy is elkészíthető.
Fokhagymás kencével lekenve, tejföllel, sajttal és sült szalonnával a tetején szeretem. De lila vagy újhagymával, kaporral vagy snidlinggel is megszórhatjuk.
Piaci lángos
Hozzávalók 8 db lángoshoz:
50 dkg liszt
4 dl langyos víz
Fél tk. cukor
2 dkg élesztő
0,5 dl olaj + 1-1,5 liter a sütéshez
1 tk. só
Elkészítés:
A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a cukrot. Felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, mélyedést készítünk a közepébe. Ide öntjük az élesztős vizet és a fél deci olajat. Megdagasztjuk,de csak addig, hogy összeálljon.
Langyos helyen, letakarva 20 percet kelesztjük. Olajos kézzel 8 egyforma darabra tépjük, kis bucikat formázunk. Szintén olajos kézzel széthúzgáljuk nagyjából kör alakúra, a széle maradhat kicsit vastagabb.
Felforrósítjuk az olajat, egy nagyobb lábosban.
Belehelyezünk egy előkészített lángostésztát. A közepe fel fog púposodni, ezért egy villával óvatosan nyomjuk többször az olajba, de vigyázzunk a kezünkre! Mikor az alja megbarnul, fordítsuk meg és a másik oldalt is süssük készre. Ha megsült, szedjük zsírpapírra és csepegtessük le róla a felesleges olajat. Így süssük meg a többi lángost is. Zsírpapírral elválasztva feltornyozzuk, így nem hűl ki, míg végzünk.
Akkor jó, ha a tészta merev és ropogós, mire mindegyikkel kész leszünk és megrakjuk a kívánt feltéttel, kissé visszapuhul és megkapjuk a kívánt strandos lángos állagot.
Ízlés szerint kínáljuk.
Elkészítettem és nagyon finom lett. Köszönöm a receptet. Nagyon szépek és gusztusosak a képeid. Kata
Kedves Kata! Köszönöm szépen 🙂 Marcsi