Könnyű nyári desszert, ami friss és mirelit málnából is elkészíthető. A málnás panna cotta alapja egy sima vaníliás panna cotta amit málnapéppel ízesítettem, majd amikor megdermedt, a tetejére málnazselé került.
Málnás panna cotta
Hozzávalók 4 főre:
400 ml tejszín
200 ml tej
2 tk. zselatin
2 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai)
10 dkg málna
A málna zseléhez:
15 dkg málna
1,5 ek. cukor
40 ml víz
1 tk. zselatin
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és felmelegítjük. Ha már langyos, hozzáadjuk a zselatint, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik benne. Felforralni nem szabad!
Az összes málnát (15 + 10 dkg) egy lábosba tesszük, hozzá adjuk a cukrot és kevergetve főzzük kb. 5 percig. Ezután levesszük a tűzről, kb az 1/3 részét a lábosban várakozó panna cottához adjuk, úgy málnadarabosan. Elosztjuk 4-5 pohár aljában, és betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
A maradék málnaszószt egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.
Az átpasszírozott málnás pépet tegyük vissza a tűzre, adjunk hozzá 50 ml vizet majd állandó keverés mellett szórjuk bele a zselatint. Melegítsük, amíg a zselatin elolvad, majd hűtsük langyosra.
Kanalazzuk a málnás zselét a megdermedt panna cotta tetejére, és tegyük a hűtőbe dermedésig.
Hidegen kínáljuk. Tálaláskor pár szem friss vagy mirelit málnával díszíthetjük.