Akár a maradék ünnepi sonkából is elkészíthető, ez a finom és tartalmas füstölt sonkás raguleves. De természetesen az év bármely szakában elkészíthetjük a megszokott raguleveseink helyett. Kínálhatjuk magában, vagy friss kenyérrel, mindenhogyan sikere lesz.
Füstölt sonkás raguleves
Hozzávalók 6 főre:
40-50 dkg füstölt sonka vagy tarja
40-50 dkg sertés comb
2 nagyobb fej vöröshagyma
zsír vagy olaj
2 duci gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
1-2 db burgonya
1/2 csokor kapor
2-3 dl tejföl
1 ek. keményítő
só
bors
Elkészítés:
A sonkát annyi vízben ami ellepi megfőzzük, majd a vízből kivesszük és hagyjuk kihűlni. (a legjobb ha feldaraboljuk és úgy főzzük meg, úgy lényegesen rövidebb idő alatt megpuhul.)
A vöröshagymát megpucoljuk és apróra felvágjuk, majd kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az apró kockára vágott húst és magas lángon átpirítjuk. Hozzáadjuk a sonka főzőlevének egy részét, borsozzuk, majd elkezdjük főzni.
Amikor a hús már majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a tetszőlegesen felszeletelt sárga és fehérrépát, a burgonyát, a sonka darabokat és felöntjük a maradék sonkalével. Szükség szerint vizet is adhatunk hozzá, majd a főzőlevet megkóstolva szükség szerint sózzuk, borsozzuk és készre főzzük.
A keményítőt a tejföllel és kevés vízzel csomómentesre kikeverjük, és besűrítjük vele a levest. A végén beleszórjuk az apróra vágott kaprot is.
Friss kaporral, újhagymával (vagy snidlinggel) megszórva tálaljuk.