Imádom az epres desszerteket, és mivel éppen eper dzsemet tettem el a múlthéten kapóra jött az epres panna cotta alsó rétegéhez a belőle elcsent pár evőkanálnyi mennyiség. Így akár a befőzéssel egy időben is készíthetünk egy finom pohárdesszertet. Nagyon finom lett, próbáljátok ki ha tehetitek.
Epres panna cotta
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
Az epres réteghez:
20 dkg eper
5 dkg cukor
A vaníliás réteghez:
200 ml tejszín
250 ml tej
1,5 tk. zselatin (pl: Horváth Rozi)
1,5 ek. cukor
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
1 cs. vaníliás cukor
A tetejére:
10 dkg friss eper
Elkészítés:
Az eperzseléhez a 20 dkg epret megmossuk, majd apróra felvágjuk. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és folyamatosan kevergetve lekvár állagúra főzzük. A sűrű epres réteget elosztjuk 2-3 pohár aljában majd hűvös helyre tesszük.
Amíg hűl, elkészítjük a vaníliás panna cottat. A tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a vanília magjait és melegíteni kezdjük. Ha már langyos, hozzáadjuk a zselatint, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik benne. Vigyázzunk, mert felforralni nem szabad!
Langyosra hűtjük, majd elosztjuk a poharakban várakozó eperzselé tetején.
2-3 órára vagy egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy kellőképpen megdermedjen. Friss gyümölccsel megpakolva hidegen kínáljuk.