Imádom a hamburgereket, enni is és készíteni is. Most egy sült tarjával felturbózott házi burger készült nálam. A sült tarja vagy a sonka nagyon jó ízt ad neki, érdemes kipróbálni.
Tarjás házi burger
Hozzávalók 6-8 főre:
A hamburgerzsemléhez:
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 dl langyos tej
2 ek. cukor
1 tk. só
40 g olaj
1 tojás
100 g joghurt
A kenéshez:
1 tojás
A tetejére:
szezámmag
A húspogácsához:
80-90 dkg marhahús darálva
só, bors
A zsemlébe:
6-8 szép szelet füstölt tarja (vagy füstölt sonka)
jégsaláta
paradicsom
szeletelt sajt
lilahagyma
csemege uborka
A sütéshez:
1 ek. olaj
A hamburger szószhoz:
6 ek. majonéz
9 ek. ketchup
2 tk. mustár
só, bors
Elkészítés:
A zsemle hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, majd dagasztó programra állítva hagyjuk, hogy a gép dagassza-kelessze a tésztát.
Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma darabba vágjuk a tésztát. (kb. 12-15 dkg/db)
Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kicsit távolabb, hiszen még kelni fognak.
Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljenek.
Amikor a kis gömböcök megkeltek, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
180 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt megsütjük. Légiesen könnyű és aranybarna hamburger zsemle a végeredmény.
Elkészítjük a hamburger szószt. A majonézt, ketchupot, és a mustárt egy tálkában összekeverjük, majd sóval és borssal ízesítjük. Betesszük a hűtőbe.
A marhahúst sózzuk-borsozzuk majd alaposan összedolgozzuk. 6-8 egyforma méretű gombócot formázunk belőle. (kb 10-12 dkg/gombóc.)
Egy grillserpenyőt felhevítünk, vékonyan kiolajozunk, majd a kerekre lapogatott húspogácsák mindkét oldalát megsütjük benne. Még forrón, minden húspogácsa tetejére 1-1 szelet sajtot teszünk.
A serpenyőben visszamaradt zsiradékon, magas hőfokon, pirosra sütjük a tarja (vagy sonka) szeleteket.
A házi készítésű zsemléket kettévágjuk, Mindegyikbe teszünk jégsalátát, paradicsom szeleteket, a még forró sajtos hamburgerhúst. A tetejére tesszük a sült tarját, a lilahagyma karikákat és csemegeuborka szeleteket. Rácsurgatjuk a hamburgerszószt végül a zsemle tetejével befedjük.
Jó étvágyat kívánok!