Egy egyszerű étel készült ma nálunk ebédre. Nem lett egy mutatós étel, de ellenben nagyon finom. Sok munka nincs vele, a sütő végzi a feladatok javát.
A bepácolt sertésszűz hagymás burgonya ágyon sült készre, amit egy kis szalonnával is feldobtam. Ízlés szerint más zöldségekkel is kiegészíthetünk.
Sertésszűz hagymás burgonyaágyon
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg sertésszűz
1 kg burgonya
2 ek. házi zsír
1-2 ek. olaj
2 szelet kolozsvári szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
só, bors
2 gerezd fokhagyma
friss rozmaring
1 csokor petrezselyem
kápia paprika
Elkészítés:
A sertésszüzet még egyben sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük 1 gerezd zúzott fokhagymával megszórjuk rozmaring levelekkel, meglocsoljuk egy kis olajjal és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Másnap a húst 2 centis szeletekre vágjuk, egy serpenyőben zsiradékot hevítünk, majd hirtelen elősütjük rajta a hús szeletek mindkét oldalát.
Egy hőálló levehető nyelű serpenyőben zsiradékot hevítünk, rádobjuk a csíkokra vágott szalonnát, a felszeletelt hagymát és pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt, majd tetszés szerint feldarabolt burgonyát, és átkeverjük. Pár percig együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a másik fokhagymagerezdet felszeletelve, végül ráfektetjük a hús szeleteket.
Ízlés szerinti zöld fűszereket adunk hozzá, bevizezett sütőpapírral lefedjük és előmelegített sütőben 170 fokon kb 45 perc alatt készre sütjük.
Mikor elkészült, megszórjuk kevés felkockázott kápia paprikával és friss petrezselymmel. Ízlés szerinti savanyúsággal vagy salátával kínáljuk.