Könnyű, citromos kuglóf cukormázzal a tetején. Természetesen cukormáz helyett porcukorral megszórva vagy csokoládéval bevonva is kínálhatjuk.
Citromos kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg porcukor
4 db tojás
1 dl olaj
1 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
25 dkg liszt (nálam Nagyi titka )
1/2 csomag sütőpor
A cukormázhoz:
20 dkg porcukor
1 ek. citromlé
1 ek. tejszín (vagy tej)
Elkészítés:
A sütőt 170 fokra előmelegítjük alsó-felső sütéssel. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá felverjük.
A sárgáját a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tejet, a citrom levét, és elkeverjük.
Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, és a reszelt citromhéjat. A végén beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy kuglóf formát kivajazunk, kilisztezünk, és beleöntjük a citromos masszát.
Betesszük az előmelegített sütőbe, ahol 35-40 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. (légkeverésen elég neki a 160 fok is) Az első 30 percben a sütőt nem szabad kinyitni!
A cukormáz hozzávalóit egy tálkában kikeverjük, és a kuglóf tetejére csurgatjuk. Ízlés szerint reszelt citrom vagy lime héjjal is díszíthetjük.
Megjegyzés:
Ha van otthon, egy kis lime héjjal is felturbózhatjuk.