A borzas csirkemell onnan kapta a nevét, hogy a reszelt sajt és a krumpli a sütés során kívül ropogós, belül puha borzas bundát alkot a szaftos csirkemell szeleten. A bunda alkotja a köretet, így elég mellé egy finom saláta, de nagyobb étkűeknek készülhet hozzá sült burgonya vagy rizs is.
Borzas csirkemell
Hozzávalók 4 főre:
8 szelet csirkemell filé
só, bors
A hús beforgatásához:
liszt
A bundához:
8 db közepes burgonya
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
10-12 dkg liszt
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
tejföl
reszelt sajt
Elkészítés:
A csirkemell szeleteket sózzuk, borsozzuk.
A megtisztított burgonyát lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a lisztet és az egészet alaposan összekeverjük.
A csirkemell szeleteket lisztbe forgatjuk, majd egy kanál segítségével elegyengetjük az egyik oldalán a burgonyás masszát. Ha nagyobbak a hússzeletek és nem férnek el a tenyerünkben, akkor érdemes ezt egy tányéron elvégezni. Óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is bevonjuk a masszával.
Forró olajba tesszük a húst és közepes lángon lassú tűznél mindkét oldalát arany barnára sütjük.
Tejföllel (vagy fokhagymás tejföllel) és reszelt sajttal a tetején, kínáljuk. Külön köretre nincs szükség, de készülhet mellé finom saláta.