A sárgarépatorta a középkorban született, akkortájt a háztartások szűkében voltak a cukornak így mivel a sárgarépa elég édesnek bizonyult azzal ízesítették a tésztákat. Egy időre feledésbe merült,majd a II.világháború után került újra előtérbe,azóta több kontinenst is bejárva megtartotta kiérdemelt helyét a gasztronómiában.
Húsvétkor az ünnepi asztal dísze lehet színes cukortojásokkal esetleg marcipán nyuszival díszítve.
Húsvéti répatorta
Hozzávalók (26cm-es formához):
4 tojás
1,5 bögre rizsliszt
1,5 bögre barna cukor
1 bögre olaj
2 csomag vaníliás cukor
2 csomag sütőpor
1,5 teáskanál fahéj
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
50 dkg reszelt sárgarépa
15 dkg darált dió
A krémhez:
250g mascarpone
5 dkg porcukor
4 dl tejszín (hulala)
A díszítéshez:
8 dkg szeletelt mandula
5 dkg zöld marcipánmassza
csoki, zselé vagy cukor tojások
Elkészítés:
A lisztet, sót, fahéjat, sütőport egy tálban összekeverjük. (fahéjból ízlés szerint használjunk) A tojásokat, az olajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat egy másik tálban keverőgéppel jól kikeverjük. A lisztes és a tojásos keveréket egybekeverjük. Belekeverjük a darált diót és a finomra lereszelt sárgarépát. (a sárgarépát sajtreszelőn reszeljük le)
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és légkeveréses sütőben 175 fokon 50-55 percig sütjük. (tűpróbáig)
A mascarponet kikeverjük a porcukorral, majd összeforgatjuk a habbá vert tejszínnel. A kihűlt tortalapot 2 vagy 3 lapba elvágjuk, megtöltjük a krémmel, majd az oldalát és a tetejét is bevonjuk vele.
A mandulát egy serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd bevonjuk vele a torta oldalát/szélét.
A zöld marcipánmasszából kicsi golyókat formázunk, majd egy fokhagymanyomóval fűcsomókat készítünk belőle. A macipán fűcsomókat a színes tojásokkal ízlésesen elrendezzük a torta tetején.
Megjegyzés: