Nálunk a tartalmasabb levesek a kedvencek hétköznapokon, de akár hétvégéken is mert ilyenkor főfogásnak egy finom kuglóf, palacsinta vagy rizsfelfújt is készül mellé. A családom egyik kedvence a zöldséges zöldbableves húsgombócokkal. Természetesen sertéshúsból de akár pulyából is elkészíthető. Aki nem szereti a babérlevelet, ki is hagyhatja belőle.
Zöldséges zöldbableves húsgombócokkal
Hozzávalók 4 főre:
kb.fél dl olaj
1 fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
só (ízlés szerint nálam 2 tk.)
2 kk. pirospaprika
30-35 dkg mirelit zöldbab
1 db burgonya
bors
1 db babérlevél (elhagyható)
1 ek. liszt
1 dl tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
A húsgombócokhoz:
40 dkg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, majd a felhevített olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a megpucolt, majd vékony csíkokra vágott sárgarépát, fehérrépát és összekeverjük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk majd felöntjük vízzel és felforraljuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, borsozzuk, babérlevéllel és 1-2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Lassú tűzön főzzük tovább. Amikor a zöldbab már félpuha, hozzáadjuk a megpucolt, majd kockákra vágott burgonyát is.
A húsgombóchoz a darált húst elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával és sóval, borssal ízesítjük. Vizes kézzel kisebb golyókat formázunk belőle, és óvatosan a forró levesbe ejtjük őket.
Lassú tűzön készre főzzük.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, majd a leves forró levéből egy merőkanállal hozzáadunk, elkeverjük, ezután a leveshez adjuk. Így elkerülhetjük, hogy a tejföl kicsapódjon a levesben. Megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, majd a tűzhelyet lekapcsoljuk. Friss kenyérrel tálaljuk.