A mákos aranygaluska, más néven ezüstgaluska, egy szuper desszert hétköznapokra és hétvégékre egyaránt. Kínálhatjuk vanília sodóval, de készíthetünk mellé borsodót vagy borhabot is. Erdei gyümölcsös lekvárral kínálva is mennyei desszert.
Ezüstgaluska
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
260 ml meleg tej
2,5 dkg élesztő
3 ek. cukor
2 cs. vaníliás cukor
50 dkg liszt
1 csipet só
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
6 dkg olvasztott vaj
A mákos réteghez:
10 dkg darált mák
3-4 ek. porcukor
8 dkg olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg (de nem forró!) tejbe, elkeverjük a cukorral és pár percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson.
A lisztet egy tálba öntjük, és a közepébe fészket készítünk. Ide kerül a felfutott élesztős tej, a só, a tojások sárgája, a vaníliás cukor, a reszelt citromhéj és a megolvasztott de már nem forró vaj. Elkezdjük összegyúrni a tésztát, majd mikor nagyjából összeállt jól bedagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen kb. 50 percig pihentetjük, ami alatt a duplájára kel. A tésztát enyhén lisztezett deszkán 2,5-3 cm vastagságúra kinyújtjuk és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A mákot összekeverjük a porcukorral.
A kis tésztakorongokat megforgatjuk az olvasztott vajban, majd a porcukros mákban és magasabb falú hőálló formába pakolásszuk őket. Lehetőleg minimum kettő sort tegyünk egymásra. 10 percig pihentetjük majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, egy alufólia darabbal takarjuk le.
Amíg a galuska sül, elkészítjük a vanília sodót.
A megsült mákos aranygaluskát a hideg vaníliasodóval tálaljuk.