Nagyon finom zöldséges rösztiben tálalt burgert készítettem hétvégén ebédre. A gyerekek is nagyon szeretik a zöldségekből készült rösztit (tócsnit). A joghurtos és a hamburger szósz közül tetszőlegesen lehet válogatni, hogy ki melyiket szereti jobban.
Zöldséges röszti burger
Hozzávalók 4 főre:
A rösztihez:
2-3 db burgonya
2 db sárgarépa
1 kisebb karalábé
1 tojás
1 ek. liszt (finom, rizs vagy zabpehely liszt)
só, bors
A húspogácsához:
60-80 dkg marhahús
só
bors
A burgerbe (ízlés szerint):
sajt
lilahagyma
paradicsom
sült bacon szeletek
A hamburger szószhoz:
4 ek. ketchup
2 ek. majonéz
2 kk. mustár
só
bors
A joghurtos öntethez:
2 dl görög joghurt
1 csokor kapor
só
Elkészítés:
A joghurtos és a hambuger szósz hozzávalóit külön-külön kikeverjük, majd fogyasztásig a hűtőbe tesszük.
A zöldségeket megpucoljuk, lereszeljük, majd sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. A tojást és a lisztet hozzáadjuk, elkeverjük, és kevés olajon tenyérnyi lepénykéket sütünk belőle, mindkét oldalán ropogósra sütve őket. (A formázáshoz használhatunk nagyméretű pogácsa vagy fánk szaggatót, amit a serpenyőbe téve bele lapogathatjuk a masszát.)
A húst sóval, borssal ízesítjük, és pogácsákat formázunk belőle, amiket felhevített serpenyőben megsütünk. A még forró húspogácsát megszórjuk reszelt sajttal, hogy szépen ráolvadjon.
Kettő zöldséges tócsni közé rétegezzük a húspogácsákat paradicsommal, lila-hagymával és sült baconnel váltakozva, valamint tetszés szerinti szósszal ízesítve.
Megjegyzés:
Ez a hamburger nem az a kézbe fogható, hanem késsel villával ajánlott elfogyasztani. Illetve a lisztet elhagyva, vagy rizs/zabliszttel helyettesítve glutén érzékenyek is fogyaszthatják.
Jó étvágyat kívánok hozzá!