Nagyon jó maradékmentő recept, hiszen a tetejére halmozhatjuk a megmaradt bolognai szószt, az aprítóval összedolgozott ízlés szerint ízesített pörköltöt, a paprikás-csirke maradékát, vagy ami a hortobágyi palacsintából kimaradt. A variációk közül bármelyikkel tökéletes lesz. A tészta gyorsan összeállítható, egy kis pihentetés kell neki és már süthetjük is. Ebből a mennyiségből 4 db kb. 20 centiméteres húsos galette jön ki.
Húsos galette
Hozzávalók 3 főre:
A tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg margarin
150 ml natúr joghurt
csipet só
A lekenéshez:
1 tojás
A töltelékhez:
maradék bolognai vagy pörkölt
fűszerek ízlés szerint (oregano, majoranna, só, bors)
paradicsom
hagyma
sajt
Elkészítés:
A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben majd hozzáadjuk a joghurtot és összedolgozzuk a tésztát. A tésztacipót folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 20 percre. (a tészta akár előző nap is elkészíthető, becsomagolva a hűtőben eláll)
Elkészítjük a tölteléket a maradék pörköltöt egy késes aprítóba tesszük (ha nincs, ez a művelet botmixerrel is elvégezhető) ízlés szerint fűszerezzük és összedolgozzuk. A paradicsomot felszeleteljük, a sajtot lereszeljük.
A tésztát négyfelé osztjuk, majd lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtjuk. A közepét megkenjük a húsos szósszal, a szélén 1-1,5 cm elhagyva. Megszórjuk a hagymával, megpakoljuk paradicsommal és meghintjük a reszelt sajttal A szélét körben visszahajtjuk, majd lekenjük a felvert tojással. A maradék három tésztagombóccal is így járunk el.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
Tálalás előtt ízlés szerint friss petrezselyemmel is megszórhatjuk.