A mai napon egy éves lett az én kis Törpillám. Egy egyszerű túrókrémes csokoládétorta készült neki amit eperrel és egy kis tejszínhabbal díszítettem. Persze a nagy kapkodásban a csokireszeléket lefelejtettem az oldaláról, de így is finom lett 🙂 A tesója segített neki elfújni a gyertyát, de a tortából már ő is kapott.
Túrókrémes csokoládétorta
Hozzávalók 26 cm-es formához:
(vagy egy 18 és egy 10 cm-es formához)
A tortalaphoz:
4 tojás
10 ek. víz
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
20 dkg liszt
2 dkg holland kakaópor
csipet só
A krémhez:
25 dkg natúr krémtúró (pl: aldi)
1 dl tejföl
1 dl görög joghurt
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1,5 dl hulala tejszín (vagy habtejszín)
6 g zselatin (pl: Horváth Rozi)
0,5 dl víz
A csoki ganache hoz:
15 dkg étcsokoládé
1,5 dl tejszín
A díszítéshez:
1 dl tejszín
eper szemek
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk.
A sárgáját a langyos víz felével összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport a maradék vízben feloldjuk és a tojássárgás keverékhez adjuk.
Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd egynemű masszává keverjük. A legvégén, lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot.
26 cm-es (vagy két kisebb) sütőpapírral bélelt formába simítjuk és légkeveréssel 160-180 fokon tűpróbáig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Amíg a tortalap hűl, elkészítjük a krémet. A krémtúrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a joghurtot és a tejfölt tegyük egy tálba és keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
A kihűlt tortalapot vegyük ki a formából és húzzuk le róla a sütőpapírt. Vágjuk fel 3-4 vékony lapba, majd az alsó lapot helyezzük vissza a tortaforma aljába. majd simítsunk rá a túrós krémből, újra lap majd krém és lap következik amíg tartanak a rétegek. (ha két kisebb formában készítjük ugyanígy járunk el és külön külön visszatöltjük a formába a lapokat és a krémet) Tegyük a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára, hogy szépen megdermedjen a krém.
Elkészítjük a csoki ganache-t.
A tejszínt egy lábosba öntjük és megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Lehúzzuk a tűzről és beleöntjük az apróra vágott csokoládét. Egy kanállal sima fényes krémmé keverjük. A tortát vegyük ki a hűtőből, kapcsoljuk le róla a formát, majd vonjuk be a tetejét és az oldalát a csoki mázzal. Ha egy kisebb egy nagyobb tortát készítünk a kicsit tegyük a nagy tetejére, majd tegyük vissza a hűtőbe tálalásig.
Fogyasztás előtt ízlés szerint tejszínhabbal, eperrel, csoki darával díszítsük, majd fogyasztásig tegyük a hűtőszekrénybe.
(Ha felszeletelt gyümölcsöt teszünk rá díszítésként, kevés forró vízben feloldott zselatinnal egy ecset segítségével kenjük át a vágott felüket, hogy ne száradjanak ki, és megőrizzék szép színűket.)