Az egyik legegyszerűbb muffin, cukormázzal megkoronázva. Egy bögre tea mellé, vagy uzsonnára is el tudom képzelni.
Citromos-mákos muffin
Hozzávalók (12-15 darabhoz):
15 dkg liszt
15 dkg darált mák
15 dkg cukor
15 dkg puha margarin (vagy vaj)
2,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 nagy tojás
1 cs. sütőpor
A mázhoz:
1 citrom leve
kb.15 dkg porcukor
A díszítéshez:
szemes mák (elhagyható)
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a darált mákot a tejjel és 10 percre félretesszük.
Egy másik tálban elvegyítjük a lisztet a sütőporral.
A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a puha vajat és elkeverjük. Beledolgozzuk a tejes mákot és a sütőporos lisztet és alaposan elkeverjük.
A muffinforma mélyedéseit kibéleljük muffinpapírral, majd minden mélyedést 2/3 részig megtöltünk a tészta masszával. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük.
A porcukorból és a citromléből sűrű cukormázat keverünk és bevonjuk vele a kihűlt muffinok tetejét. (ha túl híg lenne a máz, porcukor hozzáadásával javíthatunk rajta) A citromos-mákos muffin tetején elterülő cukormázat, tetszés szerint mákkal is megszórhatjuk.