Kisfiam születésnapjára mutatós cupcake készült az osztályának. Persze egyből dupla adaggal indítottam, hogy meglegyen a kellő mennyiség.
Puha citromos piskóta, citromos túrókrémmel a tetején finom erdei gyümölcsökkel díszítve.
Az eperből finom öntetet is készíthetünk a tetejére, ennek a leírását a megjegyzésben találjátok.
Citromos túrókrémes cupcake erdei gyümölcsökkel
Hozzávalók 12-15 darabhoz:
A tésztához:
3 db tojás
18 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja és kifacsart leve
0,8 dl étolaj
0,8 dl víz
19 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12 g)
A túrós krémhez:
25 dkg krémes túró
2,5 dl habtejszín vagy hulala
1 csomag habfixáló
3-4 ek. porcukor
1/2 db citrom leve
1/2 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
A díszítéshez:
málna
áfonya
eper
pisztácia
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
Egy másik tálban összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom héjával és levével, a vízzel, az olajjal. Majd a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadva kikeverjük a tésztát.
A citromos tésztamasszához óvatosan hozzáforgatjuk a kemény tojáshabot, ügyelve arra, hogy ne törjük össze.
A muffin forma mélyedéseit papírral kibéleljük.
Minden mélyedést 2/3 részig töltünk a masszával.
Betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe és tűpróbáig sütjük. (Kb. 20 perc)
A megsült muffinokat kivesszük a formából és hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a tejszínes-túrókrémet.
A krémesített túrót egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját majd összekeverjük.
A tejszínt egy másik tálba öntjük és a habfixálóval félkeményre felverjük.
A túrós krémhez adjuk és alaposan összekeverjük. Kóstoljuk és ha szükséges porcukorral vagy citromlével ízesítjük.
A krémet habzsákba töltjük és kidíszítjük vele a már kihűlt muffinok tetejét.
Ízlés szerint málnával, eperrel és áfonyával díszítjük.
Megszórjuk durvára vágott pisztáciával is, mert a zöld szín nagyon jól mutat rajta.
Megjegyzés:
Én a díszítésre szánt epret apró kockákra vágtam és 1 evőkanál cukorral egy kisebb lábosba tettem. Összemelegítettem és 1 kiskanál étkezési keményítővel pár perc alatt besűrítettem.
Az így kapott epres szósszal valamint a málna és áfonya szemekkel díszítettem a cupcake tetejét.
Elkészítettem ma délelőtt és tökéletes lett.
A tészta szépen megemelkedett és a krém is nagyon finom lett.
Köszönöm a receptet.
Kedves Brigi!
Köszönöm a visszajelzést 🙂
Örülök, hogy sikere volt!