Egyszerű joghurtos kevert süteményt készítettem cseresznyével és csokoládéval. Alig van vele munka és nagyon gyorsan összeállítható. Érdemes kipróbálni, akár cseresznyével akár más gyümölccsel, például meggyel, őszi vagy sárgabarackkal, áfonyával tetszés szerint variálva. A cseresznyés-csokoládés joghurtos pite akár porcukorral megszórva, de tejszínhabbal a tetején is mennyei sütemény.
Cseresznyés-csokoládés joghurtos pite
Hozzávalók 26-cm-es formához:
1+1/2 bögre liszt
1 kk. sütőpor
1/2 kk. szódabikarbóna
12 dkg vaj (vagy margarin)
3/4 bögre barna cukor
2 tojás
1 cs. vaníliás cukor
1/2 bögre görög joghurt
1 citrom reszelt héja
A tetejére:
25-30 dkg magozott cseresznye
5-10 dkg étcsokoládé (ízlés szerint)
Elkészítés:
Egy hőálló piteformát kivajazunk és kilisztezünk. (Ha tortaformát használunk, azt sütőpapírral béleljük ki.)
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a sütőporral.
A puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a joghurtot majd alaposan elkeverjük.
Végül beletesszük a lisztet, csomómentesre keverjük, majd az előkészített formába simítjuk.
A tetejét kirakjuk a kimagozott cseresznyével, és megszórjuk az apróra vágott étcsokoládéval. (használhatunk csokoládé cseppeket is, az mutatósabb)
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20 perc alatt arany-barnára sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
(ízlés szerint olvasztott csokoládét is csurgathatunk a tetejére és kínálhatunk mellé vaníliafagyit vagy tejszínhabot)