Egy gyors és fincsi desszert estére.
A panna cotta az olaszok egyik legnépszerűbb desszertje. Nálunk kevésbé ismert, pedig isteni finom és nagyon egyszerű. Most csokoládé és meggy párosítással készítettem, és nagyon nagy sikere volt. Próbáljátok ki Ti is.
Csokis panna cotta meggyraguval
Hozzávalók 4 főre:
400 ml tejszín
200 ml tej
6 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé (ízlés szerint növelheted vagy csökkentheted a mennyiséget)
1 teáskanál vanília kivonat
10 g zselatin
A meggyraguhoz:
20 dkg fagyasztott meggy
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál étkezési keményítő
étcsoki vagy egy kis pisztácia a tetejére
Elkészítés:
A tejszínt és a tejet tegyük fel forrni, és amikor már meleg, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét és a vanília kivonatot. Addig melegítsük, míg a csoki teljesen el nem olvad.
A zselatint egy pici hideg vízben áztassuk meg, majd melegítsük meg és adjuk hozzá a fenti krémhez. (Ha szeretnénk a langyos krémbe kevés csokoládét is reszelhetünk, és akkor szépen elkülönülnek dermedés közben a krém tetején.)
Vegyünk elő 4 db kis formát vagy poharat és öntsük bele a csokoládés folyadékot. Minimum 3 órát tegyük a hűtőbe.
A meggyraguhoz a gyümölcsöt hagyjuk kiolvadni, majd egy kis lábosba tesszük. A levéből 2-3 evőkanálnyit kiveszünk, és elkeverjük az étkezési keményítővel. A vaníliás cukrot a meggyhez adjuk, és pár perc alatt összeforraljuk, majd a meggylével elkevert keményítőt is hozzáöntjük, és sűrűsödésig főzzük, félretesszük hűlni.
Tálaláskor a csokis panna cották tetejére meggyragut halmozunk.